Papierowe czy plastikowe słomki: czy papier jest naprawdę lepszy dla środowiska?

Wiele restauracji zakazało używania plastikowych słomek ze względu na ich szkodliwy wpływ na środowisko i zamiast tego przeszło na papierowe alternatywy. Ale czy słomki papierowe są naprawdę lepsze dla środowiska? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać: Chociaż prawdą jest, że słomki papierowe nie są tak szkodliwe jak słomki plastikowe, nie oznacza to, że wcale nie są szkodliwe. W rzeczywistości papierowe słomki mogą nadal mieć wiele negatywnych skutków dla środowiska, zwłaszcza jeśli są niewłaściwie utylizowane. Najpierw przyjrzyjmy się, co dokładnie sprawia, że plastikowe słomki są tak szkodliwe dla środowiska. Następnie omówimy, jak papierowe słomki wypadają w porównaniu z plastikiem pod względem wpływu na środowisko i dlaczego użycie papierowych słomek może nie być najbardziej przyjazną dla środowiska decyzją.

czytaj całość »
Certyfikat LFGB - dopuszczenie do kontaktu z żywnością.

Niemiecka ustawa o żywności i produktach spożywczych LFGB zastąpiła prawo żywnościowe i dzienne produkty LMBG. Znany jest również pod nazwą Food, Tobacco Products Cosmetics i innych przepisów dotyczących zarządzania codziennymi obowiązkami, które są najważniejszym aspektem zarządzania higieną żywności w Niemczech. Podstawowe dokumenty prawne są wytycznymi i rdzeniami do formułowania innych specjalnych przepisów i rozporządzeń dotyczących higieny żywności. W ostatnich latach zostały one jednak również zmienione, głównie zgodnie z normami europejskimi. Przepisy wprowadziły ogólne i podstawowe przepisy dotyczące wszystkich aspektów niemieckiej żywności, a wszystkie produkty spożywcze na rynku niemieckim i wszystkie artykuły gospodarstwa domowego związane z żywnością (takie jak sztućce z gumy silikonowej itp.) Muszą spełniać podstawowe zasady określone powyżej. Artykuły codzienne mające kontakt z żywnością przeszły test i są zgodne z Artykułem 30 niemieckiej Ustawy o towarach spożywczych i towarowych. I 31, raport z testu LFGB wydany przez upoważnioną organizację można udowodnić jako "produkty, które nie zawierają chemicznie toksycznych substancji" i mogą być sprzedawane na rynku niemieckim.

czytaj całość »
Naczynia, sztućce i słomki jednorazowe w czasie pandemii

Przed przedsiębiorcami pracującymi w branży gastronomicznej, w związku z nową rzeczywistością epidemiologiczną, pojawił się szereg dodatkowych wyzwań związanych z zapewnieniem ochrony Klientom. W restauracjach, pubach, kawiarniach i wszelkiego rodzaju miejscach, gdzie serwowane są jedzenie i napoje wprowadzono wytyczne, do których należy się bezwzględnie stosować. Jak je interpretować w stosunku do naczyń, sztućców i słomek jednorazowych? Zapraszam do zapoznania się z całą treścią artykułu.

czytaj całość »
Biopolimer PLA

PLA czyli kwas L-polimlekowy produkowany jest z dekstrozy (odmiany glukozy), otrzymywanej z surowców odnawialnych najczęściej kukurydzy. To najpopularniejszy, a zarazem jedyny wytwarzany obecnie na skalę przemysłową biopolimer. PLA jest polimerem złożonym z małych jednostek kwasu mlekowego. Kwas mlekowy jest kwasem organicznym, który odgrywa ważną rolę w naszym codziennym życiu. Ból mięśni podczas przepracowania i smak kwaśnego mleka to znane przykłady roli kwasu mlekowego. Wszystko z glukozą można przekształcić w kwas mlekowy, a ulubionym źródłem glukozy w tej branży jest kukurydza.

Proces biodegradacji i czas jego trwania jest wysoce zależny od środowiska. Krótko mówiąc, ciepło, wilgotność i drobnoustroje są trzema niezbędnymi elementami widocznej degradacji w ciągu jednego roku. Polimer ten rozkłada się najlepiej w środowiskach o wysokiej temperaturze z bogatą obecnością mikroorganizmów. Gleba może być jedna, ale aby osiągnąć wymagane ciepło (około 60 ° C, temperatura zeszklenia PLA), musisz zakopać wydruk głęboko w ziemi. Widoczne pęknięcia i oznaki rozkładu trwają około sześciu miesięcy, ale to zbyt głęboko zależy od próbki gleby. PLA ulega degradacji w temperaturze pokojowej i pod ciśnieniem znacznie dłużej. W zwykłym pokoju PLA przetrwa wiele lat. Światło słoneczne nie przyspiesza biodegradacji (poza ciepłem), a światło UV powoduje tylko, że materiał traci kolor i blednie, podobnie jak w przypadku większości tworzyw sztucznych.

 

czytaj całość »
Certyfikat FSC - papier odpowiedzialny społecznie.

Certyfikat FSC jest uważany za „złoty standard” dla drewna pozyskiwanego z lasów, które są odpowiedzialnie zarządzane, społecznie korzystne, przyjazne dla środowiska i opłacalne ekonomicznie. Certyfikuje się lasy na całym świecie, aby zapewnić, że spełniają najwyższe standardy środowiskowe i społeczne. wyroby papierowe posiadające certyfikat mogą być droższe nie inne go nie posiadające, jednak jesteś pewien że tak kupujesz produkt który został pozyskany w sposób legalny , bez uszczerbku dla środowiska naturalnego. „FSC” oznacza Forest Stewardship Council, organizację działającą na rzecz promowania praktyki zrównoważonego leśnictwa na całym świecie. Forest Stewardship Council ustala standardy dotyczące produktów leśnych, niezależnie zaświadcza, że standardy te zostały spełnione, i przyznaje etykiety kwalifikującym się produktom.

 

czytaj całość »
Wpływ produkcji tworzyw sztucznych na nasze zdrowie

Produkcja tworzyw sztucznych, a następnie akumulacja, to ogólnoświatowy kryzys wpływający na nasze zdrowie, środowisko naturalne oraz dziesiątki tysięcy wrażliwych zwierząt morskich, które zaobserwowano jako cierpiące z powodu splątania lub połknięcia tworzyw sztucznych.
Od wizyty w sklepie spożywczym po stosowanie balsamów - nasze zużycie plastiku jest wszechobecne. Ze względu na swój skład chemiczny wszystkie tworzywa sztuczne ulegają biodegradacji od 450 do 1000 lat, wiele z nich nie może być poddanych recyklingowi w ogóle, a żaden z nich nie może zostać poddany recyklingowi więcej niż kilka razy. Ta śmiertelna fuzja - w połączeniu z nieprzyzwoicie wysoką produkcją, która obejmuje spalanie paliw kopalnych i związaną z tym emisję gazów cieplarnianych - sprawiła, że plastik stał się globalną tragedią środowiskową, mającą katastrofalne konsekwencje zarówno dla ludzi, jak i dzikiej przyrody.

 

czytaj całość »
Wyjaśnienie światowego kryzysu związanego z zanieczyszczeniem tworzywami sztucznymi

Znaczna część planety pływa w odrzuconym plastiku, który szkodzi zdrowiu zwierząt i prawdopodobnie ludzi. Czy można to wyczyścić? Zanieczyszczenia tworzywami stały się jednym z najpilniejszych problemów środowiskowych, ponieważ gwałtownie rosnąca produkcja jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych przytłacza światową zdolność do radzenia sobie z nimi. Zanieczyszczenia z tworzyw sztucznych są najbardziej widoczne w rozwijających się krajach azjatyckich i afrykańskich, w których systemy wywozu śmieci są często nieefektywne lub nie istnieją. Ale świat rozwinięty, szczególnie w krajach o niskim wskaźniku recyklingu, ma również problemy z prawidłowym zbiorem zużytych tworzyw sztucznych. Plastikowe śmieci stały się tak wszechobecne, że skłoniły do napisania globalnego traktatu wynegocjowanego przez ONZ.

czytaj całość »
Trwają prace nad ustawą ograniczającą opakowania plastikowe

Rozszerzoną odpowiedzialność producentów plastiku wprowadzi pakiet odpadowy, który ma pojawić się jesienią. Nowe przepisy mają zmusić firmy do finansowej odpowiedzialności za wprowadzane na rynek tworzywo. - Producenci i wprowadzający na rynek m.in. opakowania lub produkty w opakowaniach mają w wyraźny sposób finansować recykling - zapowiada w rozmowie z Gazetą Wyborczą wiceminister środowiska Sławomir Mazurek.

czytaj całość »
5 wskazówek, jak zmniejszyć ekspozycję na tworzywa sztuczne

Nie można całkowicie uniknąć mikroplastików i chemikaliów znajdujących się w plastiku, ponieważ można je znaleźć wszędzie, nawet w kurzu domowym. Najszerszym krokiem byłoby unikanie żywności i napojów pakowanych w folię, choć jest to prawie niemożliwe, mówi dr Sherri Mason, koordynator ds. Zrównoważonego rozwoju w Penn State Behrend i chemik, który badał obecność plastiku w wodzie z kranu, piwie, soli morskiej i wodzie butelkowanej.

Ale te małe kroki mogą pomóc uniknąć przynajmniej niepotrzebnego dodatkowego narażenia na tworzywa sztuczne i chemikalia:

 

czytaj całość »
Jak jeść mniej plastiku

Jak jeść mniej plastiku

Twoje jedzenie i woda są zanieczyszczone plastikiem. Oto dlaczego znajduje się w systemie żywnościowym i jak może wpłynąć na twoje zdrowie

Plastik jest prawie niemożliwy do uniknięcia: wydziela się z butelki z wodą, wymywa z pojemników, chowa się w kurzu domowym i znajduje się w zabawkach, elektronice, szamponie, kosmetykach i niezliczonych innych produktach. Służy do produkcji tysięcy artykułów jednorazowego użytku, od toreb spożywczych po widelce i opakowania po cukierkach. Ale wiele osób nie wie, że nie tylko używamy plastiku ale też go jemy. Kiedy jesz kęs jedzenia lub bierzesz łyk wody, prawie na pewno przyjmujesz wraz z nim małe plastikowe cząsteczki. Te wszechobecne drobne fragmenty są znane jako mikroplastik.

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl