Naczynia ekologiczne z trzciny cukrowej to coraz popularniejsza alternatywa dla tradycyjnych plastikowych produktów jednorazowego użytku. Trzcina cukrowa jest rośliną, która rośnie szybko, nie wymaga pestycydów ani nawożenia, a po zbiorze może być ponownie przetworzona, co czyni ją ekologicznym rozwiązaniem.

W dniu 9 września wzięliśmy udział w Gali Konińskiego Biznesu, podczas której odbyła się jubileuszowa XXV edycja konkursu o statuetkę Złotego Konia. Miło nam poinformować, że firma ContiPack została laureatem nagrody w kategorii Eko-Firma Na przestrzeni ostatnich lat powstało wiele nieprawdziwych informacji, które mają na celu podważyć ekologiczne uzasadnienie zastępowania produktów z plastiku innymi materiałami. W dzisiejszym wpisie będziemy starali się przyjrzeć bliżej branży papierniczej i opakowaniowej, aby wyjaśnić mity na temat tych gałęzi przemysłu i pokazać, że mają one ogromny wkład w prawidłowy ekorozwój. Zainteresowanie tematami związanymi z zanieczyszczeniem środowiska ciągle rośnie. Jesteśmy coraz bardziej świadomi negatywnych konsekwencji nadmiernej konsumpcji i produkcji oraz ich wpływowi na planetę, a także nasze zdrowie i życie. Dlaczego więc nadal nie przekłada się to na częsty wybór produktów ekologicznych i nie zawojowały one świata zakupów? Zbliża się koniec roku, czas podsumowań jak i nowe pomysły i postanowienia na Nowy Rok. Chcemy Was zachęcić, zainspirować i podpowiedzieć, w jaki sposób możecie zrealizować jedno z takich planów - zadbać o naszą wspólną planetę. Plastikowe słomki są lekkie, kiedy więc nie trafią bezpośrednio do kosza na plastik tylko zostaną upuszczone trafiają do gleby lub wody. Tam rozkładając się przez wiele lat lub są zjadane przez zachęcone często jaskrawym kolorem “pożywienia” - zwierzęta, ptaki i ryby. Alternatywy: słomki ze stali nierdzewnej, bambusowe, makaronowe i ryżowe . Dla tych, którzy lubią elastyczność plastikowych słomek, istnieją inne przyjazne dla środowiska alternatywy, w tym słomki papierowe, silikonowe słomki wielokrotnego użytku i kompostowalne słomki roślinne. A co najlepsze - a jeśli to możliwe, wybierz produkt bez słomy! Pewien nieznany autor wypowiedział takie pozornie niewinne zdanie. Okazało się na tyle trafne, że jest teraz cytowane. Pokazuje olbrzymią skalę problemu związanego z plastikowymi odpadami. Jednak.. czy chodzi tylko o słomki? Z powodzeniem można to stwierdzenia odnieść przecież także do jednorazowych sztućców, naczyń, butelek, pojemników, woreczków, reklamówek itp. Bagassa ( z ang. bagasse) to materiał, który pozostaje po uzyskaniu z trzciny cukrowej podstawowych spożywczych produktów tj. cukru, alkoholu. Wcześniej surowiec ten był traktowany jako odpad, obecnie używa się do produkcji m.in. jednorazowych talerzy, pojemników, pokrywek. Bagassa jest w 100% kompostowalna i ulega biodegradacji w ciągu 60-90 dni, zatem nie pozostanie w środowisku przez setki lat. Podobnie jak inne materiały kompostowalne, produkty będą ulegać biodegradacji znacznie szybciej, jeśli zostaną rozbite na mniejsze kawałki. Pojemniki i naczynia z bagassy ulegają biodegradacji w takim samym tempie, jak odpady ogrodowe w domowym kompostowniku, który do ok. 90 dni. W aktualnym wpisie zajmiemy się prawidłową segregacją odpadów biodegradowalnych oraz kompostowalnych. Często pojawiają się wątpliwości, do którego kosza powinny trafiać. Mamy nadzieję, że dzisiaj rozwiejemy te wątpliwości Kompostowanie może znacznie zmniejszyć ilość odpadów organicznych, a wytworzony kompost można wykorzystać do celów rolniczych i ogrodniczych. Około 50% wszystkich odpadów domowych składa się z materiałów organicznych, a odsetek ten ma wzrosnąć w przyszłości ze względu na rosnącą popularność produktów biodegradowalnych (materiały opakowaniowe, sztućce i talerze jednorazowego użytku…).czytaj całość »
1. Słomki