Najgorsze plastikowe produkty jednorazowego i kilka ekologicznych alternatyw, na które możemy je zamienić

1. Słomki

Plastikowe słomki są lekkie, kiedy więc nie trafią bezpośrednio do kosza na plastik tylko zostaną upuszczone trafiają do gleby lub wody. Tam rozkładając się przez wiele lat lub są zjadane przez zachęcone często jaskrawym kolorem “pożywienia” -  zwierzęta, ptaki i ryby. 

Alternatywy: słomki ze stali nierdzewnej, bambusowe, makaronowe i ryżowe . Dla tych, którzy lubią elastyczność plastikowych słomek, istnieją inne przyjazne dla środowiska alternatywy, w tym słomki papierowe, silikonowe słomki wielokrotnego użytku i kompostowalne słomki roślinne. A co najlepsze - a jeśli to możliwe, wybierz produkt bez słomy!



czytaj całość »
To tylko jedna słomka” powiedziało 8 miliardów ludzi

Pewien nieznany autor wypowiedział takie pozornie niewinne zdanie. Okazało się na tyle trafne, że jest teraz cytowane. Pokazuje olbrzymią skalę problemu związanego z plastikowymi odpadami. Jednak.. czy chodzi tylko o słomki? Z powodzeniem można to stwierdzenia odnieść przecież także do jednorazowych sztućców, naczyń, butelek, pojemników, woreczków, reklamówek itp.

czytaj całość »
Wszystko co chcecie wiedzieć o BAGASSIE

Bagassa ( z ang. bagasse) to materiał, który pozostaje po uzyskaniu z trzciny cukrowej podstawowych spożywczych produktów tj. cukru, alkoholu. Wcześniej surowiec ten był traktowany jako odpad, obecnie używa się do produkcji m.in. jednorazowych talerzy, pojemników, pokrywek. Bagassa jest w 100% kompostowalna i ulega biodegradacji w ciągu 60-90 dni, zatem nie pozostanie w środowisku przez setki lat. Podobnie jak inne materiały kompostowalne, produkty będą ulegać biodegradacji znacznie szybciej, jeśli zostaną rozbite na mniejsze kawałki. Pojemniki i naczynia z bagassy ulegają biodegradacji w takim samym tempie, jak odpady ogrodowe w domowym kompostowniku, który do ok. 90 dni.

czytaj całość »
Certyfikat OK Compost Home

Kompostowanie może znacznie zmniejszyć ilość odpadów organicznych, a wytworzony kompost można wykorzystać do celów rolniczych i ogrodniczych. Około 50% wszystkich odpadów domowych składa się z materiałów organicznych, a odsetek ten ma wzrosnąć w przyszłości ze względu na rosnącą popularność produktów biodegradowalnych (materiały opakowaniowe, sztućce i talerze jednorazowego użytku…).

czytaj całość »
Plastik jest wszędzie

Nie ma jednego właściwego sposobu na pozbycie się plastiku. Każdy kraj, każda społeczność może przyjąć inne metody działania. Jednak istnieje jedno wspólne przesłanie, którym powinniśmy się kierować: musimy ograniczyć produkcję plastiku. Kultura marnotrawstwa doprowadziła nas na skraj przepaści. Leżące na plażach reklamówki zmusiły nas – to ich jedyna zaleta – do skonfrontowania się z faktem, że nie możemy żyć w społeczeństwie, w którym akceptowalne jest użycie jakiejś rzeczy jeden jedyny raz i wyrzucenie jej do kosza bez najmniejszej refleksji nad tym, co się z nią później stanie. Zaśmiecający nasze otoczenie plastik uświadamia nam konieczność porzucenia takiego modelu ekonomicznego rozwoju, który bazuje na konsumowaniu coraz tańszych dóbr i nie bierze pod uwagę długoterminowego wpływu tych produktów na środowisko. Można sobie postawić pytanie, jak dołączyć do rosnącego w siłę ruchu, którego członkowie są świadomi, że plastik jest symbolem świata odchodzącego do przeszłości – świata niedbającego o środowisko naturalne, od którego jesteśmy zależni. 



czytaj całość »
Papierowe czy plastikowe słomki: czy papier jest naprawdę lepszy dla środowiska?

Wiele restauracji zakazało używania plastikowych słomek ze względu na ich szkodliwy wpływ na środowisko i zamiast tego przeszło na papierowe alternatywy. Ale czy słomki papierowe są naprawdę lepsze dla środowiska? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać: Chociaż prawdą jest, że słomki papierowe nie są tak szkodliwe jak słomki plastikowe, nie oznacza to, że wcale nie są szkodliwe. W rzeczywistości papierowe słomki mogą nadal mieć wiele negatywnych skutków dla środowiska, zwłaszcza jeśli są niewłaściwie utylizowane. Najpierw przyjrzyjmy się, co dokładnie sprawia, że plastikowe słomki są tak szkodliwe dla środowiska. Następnie omówimy, jak papierowe słomki wypadają w porównaniu z plastikiem pod względem wpływu na środowisko i dlaczego użycie papierowych słomek może nie być najbardziej przyjazną dla środowiska decyzją.

czytaj całość »
Certyfikat LFGB - dopuszczenie do kontaktu z żywnością.

Niemiecka ustawa o żywności i produktach spożywczych LFGB zastąpiła prawo żywnościowe i dzienne produkty LMBG. Znany jest również pod nazwą Food, Tobacco Products Cosmetics i innych przepisów dotyczących zarządzania codziennymi obowiązkami, które są najważniejszym aspektem zarządzania higieną żywności w Niemczech. Podstawowe dokumenty prawne są wytycznymi i rdzeniami do formułowania innych specjalnych przepisów i rozporządzeń dotyczących higieny żywności. W ostatnich latach zostały one jednak również zmienione, głównie zgodnie z normami europejskimi. Przepisy wprowadziły ogólne i podstawowe przepisy dotyczące wszystkich aspektów niemieckiej żywności, a wszystkie produkty spożywcze na rynku niemieckim i wszystkie artykuły gospodarstwa domowego związane z żywnością (takie jak sztućce z gumy silikonowej itp.) Muszą spełniać podstawowe zasady określone powyżej. Artykuły codzienne mające kontakt z żywnością przeszły test i są zgodne z Artykułem 30 niemieckiej Ustawy o towarach spożywczych i towarowych. I 31, raport z testu LFGB wydany przez upoważnioną organizację można udowodnić jako "produkty, które nie zawierają chemicznie toksycznych substancji" i mogą być sprzedawane na rynku niemieckim.

czytaj całość »
Naczynia, sztućce i słomki jednorazowe w czasie pandemii

Przed przedsiębiorcami pracującymi w branży gastronomicznej, w związku z nową rzeczywistością epidemiologiczną, pojawił się szereg dodatkowych wyzwań związanych z zapewnieniem ochrony Klientom. W restauracjach, pubach, kawiarniach i wszelkiego rodzaju miejscach, gdzie serwowane są jedzenie i napoje wprowadzono wytyczne, do których należy się bezwzględnie stosować. Jak je interpretować w stosunku do naczyń, sztućców i słomek jednorazowych? Zapraszam do zapoznania się z całą treścią artykułu.

czytaj całość »
Biopolimer PLA

PLA czyli kwas L-polimlekowy produkowany jest z dekstrozy (odmiany glukozy), otrzymywanej z surowców odnawialnych najczęściej kukurydzy. To najpopularniejszy, a zarazem jedyny wytwarzany obecnie na skalę przemysłową biopolimer. PLA jest polimerem złożonym z małych jednostek kwasu mlekowego. Kwas mlekowy jest kwasem organicznym, który odgrywa ważną rolę w naszym codziennym życiu. Ból mięśni podczas przepracowania i smak kwaśnego mleka to znane przykłady roli kwasu mlekowego. Wszystko z glukozą można przekształcić w kwas mlekowy, a ulubionym źródłem glukozy w tej branży jest kukurydza.

Proces biodegradacji i czas jego trwania jest wysoce zależny od środowiska. Krótko mówiąc, ciepło, wilgotność i drobnoustroje są trzema niezbędnymi elementami widocznej degradacji w ciągu jednego roku. Polimer ten rozkłada się najlepiej w środowiskach o wysokiej temperaturze z bogatą obecnością mikroorganizmów. Gleba może być jedna, ale aby osiągnąć wymagane ciepło (około 60 ° C, temperatura zeszklenia PLA), musisz zakopać wydruk głęboko w ziemi. Widoczne pęknięcia i oznaki rozkładu trwają około sześciu miesięcy, ale to zbyt głęboko zależy od próbki gleby. PLA ulega degradacji w temperaturze pokojowej i pod ciśnieniem znacznie dłużej. W zwykłym pokoju PLA przetrwa wiele lat. Światło słoneczne nie przyspiesza biodegradacji (poza ciepłem), a światło UV powoduje tylko, że materiał traci kolor i blednie, podobnie jak w przypadku większości tworzyw sztucznych.

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl